ΔΕΙΚΤΕΣ ΙΞΩΔΟΥΣ ΛΑΔΙΟΥ

 Ο δείκτης ιξώδους είναι αυτός που συνήθως διαβάζουμε ως W (0W30) πάνω στο μπουκάλι. Το ιξώδες είναι η ιδιότητα που του δίνει αντίσταση στην ροή . Μας ενδιαφέρει, γιατί ένα λάδι σε κρύο κινητήρα πρέπει να είναι αρκετά λεπτό ώστε να φτάνει γρήγορα παντού, και όταν είναι ζεστός ο κινητήρας πρέπει να έχει αρκετή συνεκτικότητα ώστε να μην φεύγει από τις κινούμενες επιφάνειες εύκολα και να μην συνθλίβονται οι δυνάμεις ενώσεων των μορίων του.
 
Οι δυο αριθμοί του ιξώδους (0W-30) ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, για τις οποίες ενδείκνυται το λάδι, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. Ο πρώτος αριθμός μας δείχνει το ιξώδες του λαδιού στους -17,8 Κέλσιου . Το W μας δείχνει ότι το λάδι είναι κατάλληλο για χειμώνα. Ο δεύτερος αριθμός μας δείχνει το ιξώδες του λαδιού στους 98,8 βαθμούς Κελσίου.
 
Τη συμβατική τιμή του ιξώδους την παίρνουμε στους 40 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να είναι παρόμοια για πολλά λάδια διαφορετικών τιμών ιξώδους, πχ. ένα 5W40, ένα 10W30 και ένα 10W40 μπορεί στους 40 βαθμούς να έχουν παρόμοιο ιξώδες, αλλά πχ. το πρώτο στους 10 βαθμούς θα έχει σοβαρή υπεροχή ως προς τα άλλα δύο.
 
Ένα λάδι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χοντρό γιατί θα ανεβάσει πολύ μεγάλη πίεση στο κύκλωμα και ειδικά σε σημεία που χρησιμοποιούν το λάδι, και δεν θα κινείται εύκολα, αλλά ούτε πολύ λεπτό ώστε να καταστρέφεται και να μην μπορεί να λιπάνει σωστά τον κινητήρα. Σε ακραίες περιπτώσεις, από λάθος ιξώδες μπορεί να παρουσιαστεί σπηλαίωση, σύνθλιψη κτλ που προκαλεί σημαντική φθορά στον κινητήρα και καταστρέφει πολύ γρήγορα και το λιπαντικό, αν δεν το κάψει τελείως.
Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.
ΔΕΙΚΤΕΣ, ΙΞΩΔΟΥΣ, ΛΑΔΙΟΥ